Не дивлячись на насиченість ринку громадського харчування ресторанами, кафе й закладами фаст-фуда, їдальня знову стала затребувана. Багато хто нудьгують по простій і ситній кухні з першим і другим за помірну плату. Відкривайте, і не пошкодуєте: кожне нове кафе-їдальня швидко знаходить постійних відвідувачів.
Як відкрити їдальню? Краще місце для розміщення - на території або поблизу підприємства, у приміщенні, де раніше перебувала кафе-їдальня (оренда близько 35 тисяч доларів у рік). Дорогий дизайнерський ремонт робити не коштує, головне - чистота й затишок. Бажаючі недорого пообідати домашніми блюдами робітники - ваші основні клієнти. Розмір залу, кількість посадкових місць, меню й обсяги виробництва визначайте розраховуючи на них.
Наступний момент у питанні, як відкрити їдальню, закупівля встаткування для кухні, вибір його великий. Укластися реально в 15 тис доларів. Далі - підбор персоналу, орієнтовно керуючий, два кухарі, два помічники, посудомийка, касир, прибиральниця. Фонд заробітної плати - близько 70 тис доларів у рік. Поточні витрати (транспорт, реклама) ще плюс 4 тисячі.
По приблизних підрахунках, кафе-їдальня окупається за рік-півтора при стартовому капіталі 124 тис доларів, що досить непогано.